Litteraturteori=skitsvårt

Idag på seminariet fick vi veta att vi ska hålla ett muntligt föredrag på 20 minuter om 4 olika litteraturteorier som kan vara lämpliga för det ämne som ska behandlas i c-uppsatsen. Im dead. Jag blir verkligen inte särskilt klokare av att gå på seminarierna, allting är så obeskrivligt flummigt. Och när jag äntligen börjar förstå något så om vad läraren pratar om så tänker jag direkt, men vad har det här med vår c-uppsats att göra? Hur ska jag kunna använda det här i praktiken? De teorier som jag är mest intresserad av ligger dock på de två sista seminarierna så jag kan hoppas på att få ut något vettigt av dem men med tanke på hur det har gått hittills så bådar det inte så gott.

Jag och Maya ska i alla fall hjälpas åt lite. Det är bra att ha någon i samma sits att prata med. Jag kan redovisa för henne och hon för mig så kan man påpeka varandras styrkor och brister i teorivalet. Man kan även tipsa om olika teorier som rimmar med det teorival man gjort osv.

Mitt största problem lyder: vilka teorier kan jag jämföra med genusteori (som jag är intresserad av att använda mig av)? Jag funderar även på att använda mig av någon psykologisk analys, kan jag använda den fast att vi inte har gått igenom den teorin på litteraturteorikursen?

HJÄLP.

By your side

When your lost
Your alone and you cant get back again
I'll find you, darling, and I'll bring you home
If you want to cry
I am here to dry your eyse
And in no time, you'll be fine
You'd think I leave your side baby
You know me better than that
You think I'd leave you down when you'r down on you'r kneese
I wouldn't do that...



Pyssel

När jag var hemma över helgen så köpte mamma jättefina blommor som hon planterade så jag blev väldigt inspirerad. Igår passade jag på att köpa lite blommor när vi var iväg och handlade mat. B säger att det ser ut som om någon satt ut ett fat med pumpor till tomten, fast själv blev jag ganska nöjd. Första gången jag planterar något:)

En helg i Åstorp.

Jag har inte hunnit blogga i helgen. Det har varit fullt upp, det är det alltid i skåne:)

I fredags var jag och B på hans mammas jobb en runda, sen blev det Oj och jag fick se alla härliga människor som jobbar i delin. Fick kramar också, dem är så himla goa! Red även fina, fina Flisan, har så ofta dåligt samvete över att jag valt att plugga så får hon stå åt sidan :( På kvällen blev det väldigt god mat hos Bs pappa och Dorrit.

I lördags åkte jag, mamma och syrran till stan efter att stallet var färdigt. Det tar ett bra tag att mocka 7 boxar. Puh, stackars mamma som får göra allt själv varje dag. På kvällen var det kalas för min mobror Pierre. Mycket trevligt.

Igår var jag uppe med tuppen för att rida Flisan och senare blev det Spången för att fira Berit som blev 75. Det blev MYCKET mat som var väldigt god. Det var trevligt.

Vi körde hem imorse vid halv åtta. Är ganska trött, kunde inte sova så bra inatt. Nu h ar jag en lång artikel att läsa och lite i en annan bok. Tänkte göra klart det idag så att jag kan ägna hela dagen imorgon åt att tänka som fan på min uppsats.


Bowling

När klockan blev sex igår så traskade jag och B bort till Danne och Karina där vi åt taco och drack vin. Mycket trevligt. Efter maten så traskade vi bort till bussen och åkte ner till stan för att bowla. Det var nog ungefär 3-4 år sedan jag bowlade sist men det var riktigt kul. Alla var ungefär lika jämnkassa för vi låg på samma poäng hela tiden. Fast sämst var jag som förlorade.

Efter bowlingen blev det Bishops Arms och lite god öl innan vi avslutade med goda groggar hemma hos mig och B.

Idag ska vi åka hem till Åstorp. B sover fortfarande och vi ska packa också så vi kommer nog inte iväg förrän efter lunch. Som vanligt är det mycket att göra när vi är hemma och många att träffa. Alltid kul att komma hem till familjen:)

Och på fredag kan jag förhoppningsvis rida för då har Flisan fått på sig skon som hon tappat.

Nu ska jag plugga lite tills sömntutan vaknar och vi ska packa.

I found it ♥


Vuxenpoäng

För en stund sedan mötte jag, B och Hjördis en trevlig kille i trappen. Han kom från Hyresgästföreningen. Tydligen ska dem höja vår hyra IGEN och sätta in elmätare. Han berättade om några grannar som hade mögel på toan och frågade om vi hade samma problem. Det har vi inte. Men däremot så blåser det väldigt mycket här inne. Jag passade på att berätta om vad som hände i somras. Jag hade eftersändning på min post i sommar och eftersom Hyresbostäder i Växjö är snåla så går dem själva runt och lägger räkningarna i alla lådorna. Vilket resulterade i att jag fick ett inkassokrav trots att jag inte hade fått den första räkningen. Om dem bara hade skickat den med posten hade jag fått den direkt. Känns det inte ganska självklart som hyresvärd på campus att studenterna befinner sig på annan ort än Växjö under sommaren? Det måste ju ha hänt fler än mig denna sommaren. Snubben från Hyresgästföreningen tyckte i alla fall att det var förjävligt.

Så nu har vi gått med för 75 spänn i månaden. Helt klart värt det om man kan stoppa att dem höjer hyran ännu mer. Men det bästa av allt: man får 50 kronor rabatt på biobiljetter. Jag och B konstaterade snabbt att vi tjänar in kostnaden för att vara med i Hyresgästföreningen när vi går på bio.

Vuxenpoäng: check!

Uppförsbacke...

Jag har ont i huvudet, riktigt ont i huvudet. Jag tror jag sover alldeles för mycket. Går inte upp förrän vid nio på morgonen (normalt sätt är jag alltid uppe vid sju). Just nu känns det mesta trist. Litteraturteorin går riktigt dåligt för mig, gör inga framsteg alls. Tiden går dessutom och snart är det dags för examination.

Om ungefär 9 dagar ska jag dessutom mejla in ett uppsatsämne till handledaren. Såhär långt har jag kommit: Virginia Woolf. Det är allt. Okej jag har beställt boken också men jag har inte fått den ännu och därför inte börjat läsa, Just nu ser jag bara enormt mycket jobb framför mig. Jag känner mig inte alls redo för c-uppsats. Jag tyckte visserligen att b-uppsatsen var jätterolig (men det var mycket jobb och ångest) och fick högsta betyg på den men det här är en c-uppsats. Jag hoppas att handledaren kan hjälpa mig lite på traven, jag behöver lite inspiration så jag kommer igång.

Det känns lite som att jag måste komma över en jättehög tröskel. Men jag orkar liksom inte. Noll engagemang.

Ska nog ställa mig och göra lite köttfärssås (jag hittar hela tiden på andra saker än att plugga. Det är alldeles för mycket att ta tag i, rent psykiskt, så jag skjuter upp det). B går i skolan till fem så han vill säkert ha en rejäl lunch.

Jag hoppas att Maya ska rädda mig i eftermiddag och bolla lite litteraturteori-idéer med mig så att jag inte gör bort mig totalt på föreläsningen.

Hermeneutik?

Det går inte så bra med mitt pluggande. Det går så illa att jag har börjat tänka varför utsätter jag mig själv för det här? Den kursen jag läser nu är verkligen den tråkigaste och svåraste jag läst i litteratur. Så om det är någon som sitter inne på bra information om hermeneutik så är jag tacksam för allt som kan förtydliga de flummiga artiklarna som jag har läst. Jag var till och med ute och gick med Hjördis i en timme för att jag skulle kunna reda ut ett och annat i hjärnan. Men inte ett dugg klarare blev det. Ju mer jag läser ju värre blir det. Det är så ointressant. När ska jag få läsa om någon teori som jag faktiskt kan ha användning för?

Om två timmar ska jag träna muskel. Jag behöver avreagera mig lite. Jag blir så arg när jag inte fattar. Usch...!

Bilder från vår picknick



Puss?


Change.

Ojsan, ett u för lite i denna förra rubriken. Shit happens. Blev lite trött på allt det röda i bloggen. Vi är trots allt på väg in i en period då allt blir mörkare och mörkare så det fick texten på min blogg också bli. Det får se ut såhär nu ett tag. Jag är ganska kass på design så det är inte så lätt att få till något snyggt.

Idag är jag otroligt sugen på att rida. Men Flisan är för långt borta. Fast till helgen kan jag rida. Det ska bli kul! Jag längtar till jag bor i skåne igen och kan rida när jag vill. Saknar det otroligt mycket (såklart).

Jag och B kanske ska ge oss iväg på picknick. Det gäller att njuta av dem fina dagarna in i det sista.


Jag, Precious och mamma i våras.

Atumn.

Bion igår var grymt bra. Lisbeth Salander is the shit! Nu är det bara en månad kvar till den sista och avslutande delen i millenium-serien.

Idag har det varit helt underbart väder ute, riktig höstkänsla. Jag och B tog oss ner till stan innan idag, han köpte nya skor och en fin slips. Jag hittade en kavaj (som inte fanns i min storlek, såklart) som jag nog ska köpa på onsdag.

Nu sitter vi bara och slöar framför youtube och jag tjuvdricker ur Bs grogg. Ska snart ut med hunden.

Ha en mysig kväll my friends!

Resturang och Flickan som lekte med elden!


I wanna do bad things with you.

Idag blev det två timmar på bibblan, sen orkade inte mitt huvud mer. Det är inte lönt att fortsätta när tröttheten infinner sig för då glömmer jag bort vad jag läser.

När jag kom hem hade B och Danne gjort baguetter och lämnat två till mig i kylen. Mums. Nu är dem nog och pluggar någonstans tror jag.

Funderar på om jag kanske ska städa. Hjördis har riktigt tjock päls nu och tappar mycket av den så det blir snabbt dammråttor. Behöver nog damma lite också.

Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska träna ikväll eller inte. Jag vill såklart men jag har fortfarande ont sedan träningen i måndags. Gör sjukt ont att sätta sig på stolar, jag ser ut som en 90-åring. Visserligen brukar det bli bättre när man tränar mer men jag är ju inte så sugen på höga knä med denna smärtan precis. Och man ska väl inte behöva ta ibumetin för att kunna träna?

Hm, får nog fundera lite på det.

Och förresten, ska vi gå på premiären Jenny?

Pink.


Today Im wearing this


Coco before Chanel

En film som jag tror faller mamma (och mig) i smaken. Jag vet att mamma älskar filmer som speglar mode (speciellt när det är stora hattar och klänningar med i bilden) och den här verkar vara jättevacker.


Willys

 

Nu ska jag till Willys, kylskåpet är nästan helt tomt. Har precis läst en artikel för andra gången, ska läsa två till när jag kommer hem.

Har förresten riktigt ont i kroppen, var på muskel igår. Det var två instruktörer på passet, en som gick runt och petade på en så man gjorde rätt. Det tycker jag är jättebra så man inte tränar fel. Fast hon sa aldrig något till mig så det borde ju betyda att jag tränar korrekt:)

Nu ska jag hoppa i stövlarna. See u!

MJ


Rapace/Salander

Imorgon har "Flickan som lekte med elden" galapremiär. Jag är lite nervös över att jag ska bli besviken på nummer två i milleniumserien. Jag kommer naturligtvis att läsa alla recensionerna som kommer ut efter galapremiärenn.

De två sista filmerna är inspelade för att endast visas som tv-serie och i sista sekund har manuset blivit lite mer anpassat till film (efter framgången för "Män som hatar kvinnor" beslutades det att även de två sista delarna ska visas på bio). Det fanns inga pengar när de drog igång för att få bra kvalité på den andra filmen, det fanns ingen som kunde förutspå  att "Män som hatar kvinnor" skulle slå igenom med sådan kraft. Därför är jag lite orolig. Samtidigt är "Flickan som lekte med elden" den del där Lisbeth Salander syns som mest. Hon är huvudkaraktären i denna filmen. Jag har en så stark bild av Salander som jag inte vill rubba och jag är lite rädd för hur hon framställs i denna delen.

Rapace gör en perfekt tolkning av Salander vilket har lett till en ofrivillig framgång och publicitet för skådespelerskan. Hennes konst blir svår att praktisera på grund av media-hetsen kring henne. Hennes privatliv får också ta plats i media. Hennes man, Ola Rapace, sägs vara en skådespelare med ett häftigt temprament som blivit straffad för sitt brukande av narkotika och steroider. Dem arbetar nu tillsammans i en ny film. En film som baseras på en bok. Återigen en bok som jag läst: Svinalängorna. Noomi Rapace kommer att spela huvudkaraktären Leena och jag kommer garanterat att se den filmen (boken skiljer sig dock helt och hållet från Millenium böckerna). En fantastisk intervju med fokus på Noomi Rapace som en konstnärlig skådespelerska finns här: Dagens Nyheter.

På fredag ska jag på biopremiären som jag så länge har längtat efter.

Och trean släpps redan i november så man behöver inte vänta särskilt länge på nästa film! Tilläggas bör också att "Män som hatar kvinnor" snart har premiär i USA, ännu mer framgång väntar.

High heels

I höst är det skyhöga klackar som gäller. Jag funderar på att skaffa mig ett par. Här är några som jag gillar.


Mums. Ge mig dem!

bilden


Resultat av stöveljakt:


Mööööör

(för mina icke-skånsktalande vänner så betyder mör att man är helt fördärvad i kroppen. Typ.)

Aj, aj, aj. Känn dig välkommen träningsvärk. Helvete så ont det gör. Jag har inte tränat på hela sommaren och igår blev det ett hårt air core pass. Mjukstart? Vad är det? Men det känns skönt att ha fixat medlemskort så nu jäklar är det träning som gäller (och jag hoppas som fan att mina benhinnor håller denna terminen annars blir jag riktigt förbannad).

Minns ni att jag hade en härlig ambition i våras om att jag skulle ut och springa på sommaren. Hur gick det? Åt skogen. Jobbade jättemycket och så fort jag kom hem så var jag ute i stallet. Så träning har jag fått genom hästarna. Konditionen är det värre med. Men den kommer snart bli bra igen hoppas jag.

Nu ska jag sätta mig ner och läsa igenom några artiklar som vi ska diskutera nästa vecka.

Funderar på att köra iväg på stöveljakt idag. Får se hur det blir:)

Snart premiär!


Ny möbel.

Var på föreläsning idag, lite lossnade i skallen men inte allt. Imorgon ska jag till bibblan för att läsa om de teorierna som vi ska gå igenom nästa gång.

När jag kom hem från skolan åkte jag och B till Mio. Vi hämtade vår byrå som äntligen kommit. Det blev jättefint. Bild kommer kanske snart om någon vill se.

Skulle egentligen iväg och träna på Vugi idag men byrå-byggandet drog ut på tiden så jag hann aldrig:( Måste verkligen komma igång nu. Men imorgon har jag inget planerat mer än plugg så då får det bli träning.

Nu ska hunden rastas, sen duschen och ikväll TRUE BLOOD!

Uppsats?

Fick mejl idag av läraren som vi har i pågående kurs. Tydligen så kommer en del av uppsatsen att innefattas i denna kursen om jag har förstått det hela rätt:

"Jag höll examinationsuppgiften lite öppen när vi träffades i onsdags och jag har diskuterat kring det här med Piia Posti som håller i uppsatskursen. Vi är överens om att vi behöver hålla samman de bägge kurserna för att ni ska få ut så mycket som möjligt ur kurserna. Examinationsuppgiften kommer därför bestå av en kort redogörelse för ert uppsatsprojekt samt en motivering (med ett bestämt antal refernser till andra teoretiska perspektiv) av era metodiska val. Mer om detta längre fram."

Jag måste alltså snart bestämma mig för vad jag ska skriva om. Jobbigt. Det hade varit skönt att få prata och diskutera lite med någon innan man definitivt har beslutat sig för ett ämne. Jag har enorm beslutsångest.

Har funderat lite kring Virginia Woolfs Mot fyren, kanske något om karaktärerna eller miljön? Jag gillar slutet i boken med tavlan som är viktig för handlingen. Men jag gillar också hur karaktärerna är varandras spegelbilder och motsvarigheter. Jag tror det är många som väljer att ha Woolf som uppsatsämne, lite tråkigt att välja det då. Men det är endast den boken som jag gått och haft lite tankar kring inför uppsatsen. Och när ska jag fatta teoriernas uppgift i uppsatsen (okej lite har jag fattat men det verkar invecklat)? Hur ska det gå...

GRATTIS TILL KÖRKORTET SYRRAN!

Syrran har kämpat som fan för att få sitt körkort och idag klarade hon det. HURRA HURRA HURRA! Är så himla glad för hennes skull!

Ikea

Igår så blev det Älmhult och Ikea tillsammans med B och Danne. Handlade mest en massa småsaker men det var trevligt med en liten utflykt.

När jag kom hem så gick jag ut med Hjördis i skogen tillsammans med Maja. Det var fint väder och sol på eftermiddagen, härligt:)

Idag så ska jag läsa igenom lite artiklar igen och se om jag kan bli lite smartare. Det blir spännande.

En natt på Stallarna.

Igår blev det utgång för hela slanten. Helene och Maja kom hit så vi satt här tillsammans med B och pratade om lite allt möjligt och drack vin. Det var väldigt trevligt! Lite senare blev det förfest tillsammans med några VÄXT:are. Och ganska snart gick vi mot Stallarna. Vi gick ganska tidigt men det var ändå lång kö och mycket folk. Hade verkligen jättekul men Stallarna kan bli lite påfrestande ibland med all raggning.

När vi gick hem så blev det inom Helene för lite kaffe och kaka. Haha! Vilken efterfest. B gick hem ganska tidigt från Stallarna för han har skola idag mellan 9-15. Stackare...

Har nyss varit på Ica med Danne. Blir hemgjorda hamburgare och klyftpotatis lite senare. Mums!

Blöta fötter.

Idag blev jag påmind om den plats som jag bor på. Jag bor på en regnig plats. På förmiddagen var det inget regn så då gick jag glatt till bibblan utan jacka, det ångrade jag verkligen när jag tittade ut från bibblan. Träffade Maja över en fika och under tiden vi satt och pratade blev det uppehåll så då bestämde vi oss för att gå och det var tur för sedan började det regna ännu värre. Vi klarade oss precis. Regnet fick mig i alla fall att börja fundera över lämpliga skor till hösten och vintern. Varje höst köper jag billiga stövlar från skopunkten som det oftast går hål i och som suger åt sig vatten vilket gör att stövlen inte sitter lika tight längre. Så nu funderar jag på om jag ska lägga en enorm summa på ett par snygga och vettiga stövlar.

Ovan på allt så frågade Helene om jag ville med till stan imorgon, det ser ut att bli en mörk dag för min plånbok imorgon. Om jag hänger med så måste jag gå in i min favorit-skoaffär: DNA Shoes. Har spanat in dessa bland annat:

Dem kostar 1795 kronor vilket är på tok för mycket för en student. Men jag kanske kan hitta något liknande som ligger på runt tusenlappen. Om jag köper ett par rejäla stövlar borde jag kunna använda dem länge (intalar jag mig själv och det kommer även att bli min ursäkt om jag köper ett par stövlar).

Usch vilka bekymmer. Tror jag ska läsa lite om nykritik för att få något annat att funder över.

Inroduktion.

Imorse traskade jag bort till M-huset för att möta Maja. Vi läste en fristående kurs ihop för ett år sedan och ska nu läsa samma kurs igen. Vi gick runt och letade efter en sal som inte verkade finnas. Inte så konstigt eftersom läraren hade skrivit fel. Till sist hittade vi i alla fall rätt.

Det var en ganska flummig introduktion. Det är svårt att förstå vad en teori egentligen är och hur jag ska kunna använda en teori på min uppsats.

Jag vet inte ens vad jag ska skriva om. Jag är lite inne på någon form av karaktärsanalys men jag vet inte alls. Jag gillade sättet som jag använde mig av när jag arbetade med min B-uppsats så jag vill hitta något liknande. Det svåraste blir nog att hitta en teori som passar. Verkar vara väldigt luddigt, hoppas det klarnar efter nästa gång.

Får gå bort till bibblan i eftermiddag och se om jag kan hitta texterna som vi ska läsa till nästa gång. Något som jag är lite orolig över är att vi ska examineras utifrån diskussioner. Jag är inte så bra på att diskutera, är inte så rapp och kvicktänkt som man måste vara. Jag får antagligen lägga mycket tid på att läsa ordentligt innan seminariet så jag är väl förberedd så får jag väl presentera de idéer och tankar jag har haft under tiden jag pluggat. Så kan man väl göra, eller?

Madonna och Jesus!


Hjördis ♥ Danne

Idag får Danne sin lägenhet vilket betyder att han inte längre kommer vara inneboende hos mig och B. Hans föräldrar är här om en timme ungefär så då ska vi hjälpa honom att flytta. Hjördis har lagt sig i Dannes packning så hon vill nog inte att hans ka flytta. Vi har sagt till henne att dem kan ju faktiskt ses ändå trots att dem inte bor ihop, vi får väl se hur det funkar...

RSS 2.0